Értékeld magadat!

Sok elbocsátás kezdődik ezzel a felkéréssel és nem véletlenül: az elégedetlen vezető a beosztottal mondatja ki azokat a hibákat, amik miatt az elbocsátás mellett döntött. Ekkorra már minden eldőlt. A kérés nem valódi értékelésre szólít fel, hanem a távozás bejelentésének előkészítése csupán.

A teljesítmény értékelése nem az értékelésnél kezdődik, hanem annál a megállapodásnál, amikor a felek kimondták, hogy a szervezetben mi számít teljesítménynek. Van, ahol ezek pusztán számok, van ahol nehezen mérthető és megfogalmazható attitűd. Szerencsés esetben a teljesítményről alkotott elképzeléseket nyíltan megfogalmazták, még akkor is, ha az nehezen mérhető vagy megfogható. Az eredményekért felelős dolgozó tudja, hogy mit és mennyi idő alatt kell elérnie és milyen következményei vannak, ha nem sikerül.

Kevésbé szerencsés - mégis gyakori -, ha a munkatársak "lebegnek", nem egyértelmű, hogy mi alapján mérik és értékelik őket. Kapcsolatok? Döntési képesség? Hűség? Potenciál? Humor? Szakmai monopolhelyzet? Fontos szerep a csapaton belül? Az előbbiek mindegyike lehet az értékelés lényeges eleme, ha az ésszerűség határán belül kimondható, megtárgyalható. Felejtsük el, hogy mindenki egyenlő! Helyette inkább mondjuk azt, hogy mindenkivel egyértelmű és személyre szabott megállapodást kell kötni, és azt időről időre újra kell tárgyalni - még akkor is, ha bizonyos megállapodások megkötéséhez diplomáciai érzék kell.

KIKNEK SZÓL EZ A TRÉNING?

Vezetőknek, akiknek gondjaik támadtak a teljesítményértékeléssel. Vezetőknek, akik új teljesítményértékelő rendszert szeretnének kidolgozni maguk és a munkatársaik számára. Vezetőknek, akik olyan területen dolgoznak, ahol a teljesítmény sok tényezőből adódik össze.

MIT AD EZ A TRÉNING?

Átfogó szemléletet a teljesítményről, motivációról. Tárgyalástechnikai ismereteket. Fogásokat és tippeket hogyan kössünk jó teljesítmény orientált szerződéseket. Visszajelzési technikákat, amik a beoszottakat motiváltan tartják lehangolás helyett.

TEMATIKA

  1. Motivációnk alapjai - hivatástudattól a fenyegetettségig
  2. Mi a teljesítmény?
  3. Nyílt és rejtett dimenziók a szervezetben.
  4. Felvételi beszélgetés és Assessment
  5. A teljesítmény orientált megállapodás szerkezete
  6. A teljesítményértékelő megbeszélés szerkezete
  7. Nyomkövetési gyakoriság
  8. Hatékony visszajelzések

tel: +36 20 260 72 79 e-mail: mail@kelemenzoltan.com